Tatadatatadataaaa ...
Hoe komt u van foto 1 hierboven zomaar tot foto 2? 
Wel:
  • Lees op de blog van een interessante madam dè oplossing voor de sjaal-, handschoenen- en mutsenberg op de gang en denk: dàt moet ik ook eens doen (zet het vooral bij op uw to-do lijstje)
  • krijg van iemand in uw omgeving een hele vuilniszak stofrestjes
  • vergeet vervolgens dat het deze woensdagvoormiddag geen school is, èn dat het naailes is bij u thuis
  • geef het thuisblijvende kroost een tafel, de vuilniszak met stoffen en enkele naaimachines ter beschikking
  • dreig het kroost met hel en verdoemenis als ze zich niet zullen gedragen, geef hen ter aanmoediging wel fruitsap en koekjes
  • hoop dat uw naaileerlingen het kroost vooral vertederend zullen vinden 
  • stop met uzelf zorgen te maken, vertrouw op uw kinders en hoop er verder het beste van ...
En geloof het of niet: het liep goed af! De kinders hebben mekaar niet vermoord, de naaileerlingen kregen toch hun uitleg en vonden het extra gezelschap ogenschijnlijk wel ok, het huis zag er maar een klein beetje uit alsof het ontploft was, en last but not least: 

De gang ziet er gewoon KEI-opgeruimd uit!!!
 
oftewel de jurk met oneindig vele mogelijkheden ...
Enkele maanden geleden kreeg ik van een aanstaande bruid de vraag of ik de jurken van de bruidsmeisjes wou naaien, met een verwijzing erbij naar de 'infinity dress'. 
Ik probeerde een testjurkje uit op dochterlief , zag het zitten en zegde toe.
Het was wel even slikken toen ik merkte dat de 'bruidsmeisjes' stuk voor stuk volwassen vrouwen waren, maar kom, het internet stond vol met uitleg, dat moest lukken!
Ik haalde de mosterd hier en hier, maar zoals steeds slaagde ik er niet in om me aan de oorspronkelijke uitleg te houden, vandaar hieronder een licht verpersoonlijkte tutorial:

Het voorbereidende werk

Vooraleer je begint: WAS DE STOF!!! (mijn stof was 10% gekrompen)

Het rokdeel
  • principe van de cirkelrok, alleen niet vergeten dat we hier met tricot werken en dat rekt. Normaal gezien bereken je voor de kleinste cirkel de taillemaat/6,28 (=X). Als je dit doet zakt de rok echter gewoon naar beneden. Ik nam voor de kleinste cirkel slechts 2/3 van X als straal.
  • Vervolgens tel je de gewenste roklengte (Y) bij 2/3X, dit wordt de straal voor de grootste cirkel
  • Klonk het bovenstaande eerder Chinees? Wacht, ik geef even een voorbeeld voor een taille van 75cm: 
         straal v/kleine cirkel = 75/6,28 = 11,9 en daar 2/3 van = 7,9cm, enfin ong. 8cm dus
         straal v/grote cirkel = X + gewenste roklengte (in dit geval: 40cm) = 8 + 40 = 48cm
  • Om het allemaal een beetje werkbaarder te maken maakte ik voor het patroon slechts een kwart cirkel, dat zag er zo uit: 
  • Vervolgens neem je je stof en die knip je iets verder af dan 2x de lengte van 2/3X+Y (in het geval van het voorbeeld: 48x2 + 10cm reserve = 106cm). Vouw dubbel met de zelfkanten op elkaar (dus in de lengte) en vouw vervolgens nog eens dubbel (deze keer in de breedte), zodat je ongeveer een vierkant bekomt. 
  • Neem nu je patroon en leg dat op de dubbelgevouwen stof zodat de hoek van je kwartcirkelpatroon op het punt ligt waar de stofvouw wordt dubbelgeplooid:
  • Neem over op je stof, knip de binnenste cirkel met 1cm naadwaarde, de buitenste kan gewoon op de rand van het patroon uitgeknipt worden, een zoom hoeft bij deze jurk immers niet
  • Et voilà, je rok is al klaar!

De tailleband

Het oorspronkelijke model heeft een tailleband van 12cm hoog. Vermits de bruidsmeisjes in kwestie echter zeker wilden zijn van een avondje dansen zonder jurkafzakrisico's besloot ik om een elastiek in de tailleband te steken. Het werd een brede elastiek van 6cm breed en we kozen voor een minder hoge tailleband die de elastiek mooi omsloot. Dat ging zo:
  • Knip uit tricot een rechthoek met als lengte de omtrek van de taille (75 uit het voorbeeld, weet u nog wel?) en  hoogte 12,2 cm. Die 2 extra millimeter lijken misschien nogal onnozel maar zorgen er wel voor dat je tailleband mooi aansluit rond je elastiek zonder er in vastgestikt te worden.
  • Vouw dubbel met de korte kanten (12,2cm) op elkaar (goede kant van de stof aan de binnenkant). Stik nu de korte kanten op mekaar met een lichte zigzagsteek.
  • Knip de elastiek eveneens af op de omtrek van de taille, leg ong. 1,5 cm over elkaar en stik aan mekaar vast met een rechthoekig stiksel.
  • Vouw nu de tailleband over de volledige lengte om de elastiek (goede kant aan de buitenkant, ah ja) en stik dwars op de elastiek vast met een recht stiksel:
  • Speld de tailleband vast rond de elastiek, zet je machine op een lichte zigzagsteek en stik helemaal rondomrond dicht (maar niet in de elastiek zelf!). Klaar!
         (in de oorspronkelijke uitleg wordt dit allemaal niet gedaan, maar daar zit dan ook geen elastiek in de
         tailleband)
De linten
Picture
Knip 2 hele lange rechthoeken met als lengte 
1,5x je lichaamslengte.
Voor de breedte meet je van onder je oksel
 over je borst tot het midden van je borstbeen. 
Tel daar nog het aantal centimeter bij dat je 
de 2 linten wil laten overlappen (10 tot 15cm
overlap + (in dit geval) 29cm) = in totaal 35 cm, 
bij deze jurken werd dat ruim naar boven afgerond
naar 40cm.
Om je panden mooi recht te knippen werk je 
best op een tafel die lang genoeg is, ofwel 
leg je je stof op de vloer.
Leg je stof dubbel en speld goed op mekaar,
dat bespaart een hoop knipwerk.
Knip.

Laat nu de linten onderaan (aan de korte kanten) 10 tot 15 cm overlappen (die afstand kies je zelf), en naai het overlapte stuk (dat is dus die 10 tot 15cm) op de rand aan mekaar met een lichte zigzagsteek.

En dan nu het échte werk


Voilà, het voorbereidende (en ook meeste) werk is achter de rug. Nu hoef je enkel nog alles in mekaar te zetten. De durvers onder ons spelden nu gewoon alles in de juiste volgorde aan mekaar en naaien alles in één keer vast.
Ik wilde echter niet het risico lopen dat er tijdens het feest iets los zou komen, daarom was ik iets voorzichtiger en volgde de volgende stappen:

  • Verdeel je cirkel exact in 4 gelijke delen en markeer met een stift, een knipje of spelden. Neem vervolgens de aan mekaar gestikte linten, bepaal het midden van de overlapping en speld dat vast op één van de markeerstreepjes (goede kanten op mekaar) zoals hieronder:
  • Speld vervolgens het vrije hoekje van het ene lint links op het markeerstreepje, en het andere rechts. Vul nu steeds verder op met speldjes (rek telkens uit totdat de 2 stoffen mooi overeenkomen en speld dan in het midden) totdat je linten volledig zijn vastgespeld:
  • Naai op een halve centimeter van de rand aan mekaar met een lichte zigzagsteek (dit is een hulpstiksel):
  • Neem vervolgens de tailleband, verdeel ook die in 4 gelijke delen, schuif aan de bovenkant over de rok (met de vastgestikte linten) en speld vast op dezelfde manier als hierboven:
Nu kan je eigenlijk kiezen: ofwel jaag je dit in z'n geheel door de overlock ofwel naai je ook deze naad eerst nog even met de gewone naaimachine op een lichte zigzagsteek (ook dit is weer een hulpstiksel zodat alles mooi op z'n plaats blijft vastzitten). 
Wegens speldbreekgevaar op de overlock deed ik nog even de gewone naaimachinetussenstap (maar ik geef toe, als het gewoon voor mezelf was geweest had ik hem meteen ge-overlockt)
Als je geen overlock hebt, naai je deze laatste stap met een overlocksteek op de gewone naaimachine, op 1cm van de rand van de stof zodat je eerdere hulpstiksels niet meer te zien zijn.

De 'Finish'

Test je overlockspanning even uit op een proeflapje en lock helemaal rondom op 1cm
Mooi afhechten met een overlock doe je zo:
  • stik tot enkele steken verder dan waar je begonnen bent, eindig met je naalden omhoog en je voetje omhoog (foto 1)
  • trek met je vinger de 2 draden een eindje naar voor (foto 2)
  • trek nu je stof naar links totdat ze net onder het voetje uitkomt (foto 3)
  • draai je stof ondersteboven (foto 4)
  • schuif de stof terug onder het voetje maar zorg dat ze ongeveer 1mm links van het mes blijft liggen, anders snij je het stiksel los (sorry, foto vergeten te trekken)
  • stik enkele centimeters verder, doe dan nog eens hetzelfde als op foto 2 en 3
  • stik nog een eindje verder en knip de draad af, klaar! (foto 5 en 6)
Showtime!

Voilà, je jurk is af! 
Nu kan je volop beginnen experimenteren met -tig verschillende manieren om de linten om je lijf te wikkelen.