Grote vakantie, 2 werkende, niet in het onderwijs staande en dus veel te weinig vakantie hebbende ouders, en 3 dochters met een overschot aan tijd en energie ... als u even goochelt met aantal en geslacht van de kinderen is de situatie u wellicht niet onbekend.
Al maanden op voorhand begin ik te puzzelen aan een schema van scoutskamp, speelpleinen en sportkampjes allerhande. Gelukkig is het ouderschapsverlof van mijn andere helft nog niet op en vallen de stukjes uiteindelijk toch telkens weer mooi in mekaar.

Dit jaar kozen de dames voor een skeelerkamp. Het kamp zelf vonden ze geweldig, maar al na de eerste dag kwamen de protesten:
   "Mamaaa, die rolschaatsen zijn echt te zwaar!"    
   "Mamaaa, dat is echt onhandig op de fiets!"
   "Mamaaa, ik krijg die echt niet fatsoenlijk onder mijn snelbinder!"

En of 'mamaaa' daar snel eventjes een oplossing voor wou bedenken!
Toegegeven, als je 't even puur praktisch bekijkt zijn het inderdaad onhandige, zware ondingen.

Mijn eerste idee was om iets te maken dat lijkt op zo'n goeie ouderwetse driehoekige draagtas waarin mijn zussen en ik vroeger onze ijsschaatsen vervoerden. Bij nader inzien besefte ik dat, als ik daaraan begon, het kampje voorbij zou zijn vooraleer de eerste draagtas klaar zou zijn.
Er moest gehandeld worden, en liefst snel! 
Ik steelde met m'n ogen het idee van de draagtas van een vriendinnetje van de dochters en toog aan het werk. Het ging als volgt:
Picture
Leg de rolschaatsen op een stuk patroonpapier en teken de vorm over met een ruime marge rondom.
Voor de linten:
- 12 x 70 cm voor het lange lint
- 12 x 30 cm voor het korte lint

Knip vervolgens 2x (in spiegelbeeld) deze vorm uit een stevig lap canvas. Bij één lap wordt het smalle gedeelte in het midden verstevigd met 2 stukjes vlieseline (daar komen later de linten)
Zet de 2 lange rechte kanten aan mekaar, met een lange rits ertussen.
Neem nu de linten, strijk ze dubbel, vouw beide kanten naar binnen en dan dubbel, strijk nog eens en stik ze door.
Vouw dan het uiteinde van het lange lint om het uiteinde van het korte lint, meet het midden van de rits, leg het lint er loodrecht op en stik stevig vast. Doe hetzelfde met de andere uiteinden en stik die vast aan de tegenovergelegen kant. Laat zeker een dikke cm naadwaarde over. 
Open vervolgens de rits, speld de draagriemen vast zodat ze niet per ongeluk mee vastgestikt worden (dat wil je echt niet meemaken), vouw de 2 helften opeen met de goede kanten op elkaar en stik in één vloeiende lijn aan mekaar. 
Geef knipjes aan de bochten, draai de tas terug goed en klaar!
 
M'n oudste dochterlief wordt 11 en is gek op chocola. 
Zo'n half jaar geleden zag ze een buurvrouw toveren met chocola en geraakte helemaal in haar ban. Nu wil het toeval dat diezelfde buurvrouw
- een geweldig sympathieke madam is
- voor chocolatier studeerde én leerkracht is 
- en geweldig goed met kinderen omkan 

... dus trippelde dochterlief op haar af met de vraag of ze soms zin had om een chocoladeworkshop te komen geven op haar verjaardagsfeestje ... en zo geschiedde!

Enkele uren van tevoren (toegegeven, dat had logischer- en praktischerwijs een pietsie vroeger gekund) besefte ik echter dat de moeders van de uitgenodigde kinderen misschien niet zo gelukkig gingen zijn met besmeurde chocoladekleren. Dit vroeg om een supersnelle oplossing, zijnde:
Picture
Neem enkele meters tafelzeil en maak uit dik papier een mal voor een schortje. Teken zoveel keer over als je schortjes nodig hebt (in dit geval: 11) en knip uit.
Voordeel van tafelzeil is dat je er met een goeie naaischaar doorglijdt als ware het boter, en er hoeft niet gezigzagd noch omgezoomd te worden. Op minder dan een half uur was alles geknipt.

Picture
Neem vervolgens een stevige katoenen stof, liefst geblokt of gelijnd, zo hoef je niets af te tekenen.
Knip lange banen van 220cm op 8 cm, vouw ze in 3 en jaag ze door de overlock.

Overtuig dochterlief ervan dat het in haar belang is dat ze even helpt en duw een strijkijzer in haar handen om de linten plat te strijken. Prijs vervolgens haar meetkundige kwaliteiten, geef haar een meetlat en laat haar de linten knippen in 2 stukken van 70cm (voor de zijkanten) en een stuk van 50 cm (voor de bovenkant).
Stik vliegensvlug de lange linten aan de zijkanten en de korte aan de bovenkant.
Tadaah!
Tien minuten voor aanvangstijd lagen er 11 schortjes te blinken ... en toen kon het feest beginnen!
Picture
Waarom makkelijk door de deur geraken als het ook anders kan?

Picture
De "oooh's" en "aaah's" vielen uit de lucht toen de gesmolten chocola werd uitgegoten. En wat is er nu leuker dan volledig geoorloofd kliederen met chocolade ...

Vervolgens werden vormpjes gevuld, kommetjes gemaakt, en geproefd, véél geproefd ...
Tussendoor werden tekenpapier, schaar, flockfolie en strijkijzer erbij genomen en werden alle schortjes versierd. En het eindresultaat van beide activiteiten mocht er zijn. Wat zeg ik? Het eindresultaat was zalig mooi en heerlijk lekker!!